Рецензія на «коронований» роман Василя Тибеля «Тріанські рішкунці»
28.01.2016

Микола Петращук (м. Івано-Франківськ)

Неймовірні пригоди тріанця, або як Сен тубільським конітором став

Тибель Василь. Тріанські рішкунці : гумористичний роман з елементами фантастики / В. В. Тибель. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2015. – 200 с. ; іл.

Як не дивно, та в сучасному українському літературному просторі не так багато авторів працюють в жанрі фантастики. Тому дуже приємно, що нещодавно був опублікований «гумористичний роман з елементами фантастики» Василя Тибеля «Тріанські рішкунці», який виборов спеціальну відзнаку «Вибір видавця» у номінації «Романи» Міжнародного літературного конкурсу романів, кіносценаріїв, п’єс, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова» в 2015 році.

У романі описані події, що випали на долю пілота міжзоряного буксира «J-8» тріанця Сена, який несподівано заснувши під час космічного перельоту опинився біля незнайомої планети відгородженої від решти світу замерзлими льодяними брилами, що у вигляді астероїдів стіною закрили підліт до небесного тіла. Саме тут його буксир потрапив в аварію, але пілоту вдалося врятуватися і приземлитися на невідомій планеті. Придатна для дихання атмосфера втішила прибульця та він відразу потрапив у полон до тубільців, які здається запланували його з’їсти. На Тріані, звідки стартував Сен, ніхто б не переймався пропажею нікому невідомого пілота, якби він не транспортував штучний супутник-некрополь для мешканців сусідньої планети Ze-ta, який тріанський Головний конітор Бу винен зетянському верховному жерцю, як відплату за допомогу в фальсифікації виборів. Тому на пошуки Сена відправляється його, не вельми добрий, друг Лі на чолі пошукового флоту.

Головний герой Сен – класичний персонаж авантюрного роману. Він, нехай і не високих моральних чеснот, чоловік якому завжди вдається вийти сухим із води, користується популярністю у жінок, сміливий та завжди готовий до нових пригод. Йому доводиться воювати з місцевими, на невідомій для нього планеті, тваринами, уникати підступних інтриг тубільців, відшукати загублене місто та сліди давньої цивілізації. З іншого боку, ставши сім’янином він готовий працювати над добробутом родини. Дружина Сена, тубілка Лала, йому до пари – смілива та відверта жінка, що готова прийти на допомогу чоловікові навіть коли дуже сердита на нього.

Звичайно, такий герой як Сен мусить мати ворогів. Це, в першу чергу,  тубілець-костяніст Крін, який хотів стати місцевим «конітором» і механік буксирів Лі, який заздрить успішному у жінок Сену. Вони розкладуть на головного героя не одну пастку і ще невідомо чи всіх йому вдасться уникнути.

Окремо варто згадати й тріанських високопосадовців –  недалекого конітора Бу, підлого Старшого носія Га та тупуватого і підозріливого перала Уха. Вони хитрі, не чисті на руку, схильні до розваг і відпочинку та переймаються виключно власним комфортом і добробутом.

Слід визнати, усі персонажі «Тріанських рішкунців» вдалися автору живими та цікавими. Вони звичайні живі істоти, що прагнуть розваг і схильні до еротичних пригод, часто «мушлюкаються» та згадують чийогось тата, а в екстремальних ситуаціях здатні як на підлість так і на героїчні вчинки та саможертовність.

Не оминемо увагою, що й світ роману «Тріанські рішкунці» надзвичайно цікавий. Головний герой Сен, як і Лі, Бу, Га, Ух мешканці Тріану навколо якого обертаються чотири сонця. Тріанці підтримують стосунки й з іншими планетами, як от Маврилія чи Ze-ta. Технології тріанців, які вміють конструювати потужні міжпланетні кораблі, дозволяють подорожувати глибоким космосом та здійснювати гіперстрибки. Загалом, описані події відбулися в «Скрученій галактиці, що недалеко від Пупозема».

Фантастичний роман «Тріанські рішкунці» насичений динамічними пригодами, політичними інтригами, любовними пристрастями та коханням. І все це Тибель щедро приправив іронією. Не зважаючи на всю поверхневу легковажність авантюрного пригодницького роману автор розглядає завжди актуальні поняття дружби, вірності та самопожертви заради близьких. Очевидно, він припускає – основні закони співіснування людей в суспільстві поширюються і на інопланетні цивілізації, якщо такі, звісно, існують.

Звичайно, Тибель у романі використовує давно відоме кліше: представник високоцивілізованого розвинутого суспільства потрапляє до тубільців в досі маловідомій (або не відомій) йому частині світу. Спочатку його сприймають вороже та після «акліматизації» він проявляє риси через які його приймають за свого. Пізніше відбувається успішна асиміляція і «новенькому» вдається підніматися в суспільній ієрархії до максимальних висот. Та цей шаблон абсолютно не псує враження від читання, як не псує задоволення від споживання смаколика те, що ми наперед знаємо його смак. Навпаки, смак є основною причиною споживання.

Структурно текст «Тріанських рішкунців» поділяється на пролог, вісім частин, що в свою чергу, поділені на менші розділи, та епілог. Наприкінці більшості розділів автор дає, часто жартівливі, пояснення чи переклад деяких іншомовних слів «для читачів, які давно не були на Тріані». Видання «Тріанських рішкунців» оформлене в тверду палітурку та ілюстроване чорно-білими малюнками.

Іронічні та динамічні «Тріанські рішкунці» можна рекомендувати для читання всім любителям космічного фентезі, які старші шістнадцятирічного віку. Припаде роман до душі й любителям серйозної літератури, якщо вони захочуть відволіктись та розважитися читанням легкої та позитивної книжки.

А хто ж такі тріанські рішкунці питаєте ви? Читайте книжку – дізнаєтеся!

Категорія: Рецензії | Додав: Dyrektor (28.01.2016)
Переглядів: 553 | Рейтинг: 5.0/2