Рецензія на книгу Надії Гуменюк "Буслик хоче до Світязя"
21.11.2010

[Віктор Вербич]

Книга для тих, хто переможе гундяєво-табачниківське антиукраїнство

Гуменюк Надія. Буслик хоче до Світязя : вірші, казки, оповідання про Волинь : для молодшого шкільного віку / Н. П. Гуменюк ; худ. оформл. Т. Й. Кравченко. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2010. – 64 с.

У видавництві «Твердиня» побачила світ нова книга Надії Гуменюк. Письменниця – у числі тих майстрів слова, які найяскравіше репрезентують Волинь у контексті загальноукраїнського літературного процесу. Кожна книга лучанки, лауреата Всеукраїнської літературної премії «Благовіст», обласної літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського, переможця Всеукраїнських літературних конкурсів «Золотий лелека» та «Ярославів Вал» – безумовне явище у духовній царині. Чергове підтвердження цієї аксіоми – збірник віршів, казок, оповідань про Волинь «Буслик хоче до Світязя». Феномен вище згадуваної книги зумовлений гармонійною єдністю високохудожніх текстів і проникливих малярських робіт художниці Тетяни Кравченко. Повідомляє «Волинська правда».
 «Буслик хоче до Світязя» адресовано дітям. А водночас – захоплююче чтиво для їхніх батьків, наставників, представників старших поколінь. Це – зворушлива, щемлива сповідь без йоти фальші, цілісне художнє полотно зі світлим життєдайним підтекстом, своєрідний екскурс у таїну поліської природи та праглибини історії дивовижної нашої Волині. Об’єднуєкнигу непідробнийжиттєлюбний пафос, невимушена настанова (без рутинної «відштовхуючої» дидактики) «сонячно жити» («Волинь»).
 Оповідання – зокрема «Втеча з Володимира», «Битва боривітрів», «Казкові гостини», «Як фенікс із попелу», «Під сузір’ям велинів» – розтаємничують захоплюючий світ (де кожен день подивовує новизною, неповторністю, нерозривним зв’язком минувшини і майбуття) крізь призму сприйманнясемирічного Данилка. Автор наче «розчиняється» (віртуозна майстерність!) у «я» героя, у вдачі якого домінує непохитна віра в неминучість торжества справедливості, відчуттявдячності славним предкам,чуття єдності своєї долі з долею України загалом і Волині зокрема. Надія Гуменюк, ні на йоту не спрощуючи складність реалій, вміє сказати про найпосутніше лаконічно, максимально чесно й цікаво.
 «Буслик хоче до Світязя», наче дихаючи теплом і людяністю, полінастроєвістю (від запечалення – до гумору, дотепної самоіронії), кличе юного читача в захоплюючу мандрівкув праотчий світ українства. Авторка талановито й зворушливо оповідаєпро те, «як святий Миколай Луцьк урятував», яка вежа у замку Любарта головна… Вона зуміларазом з лицарями-подвижниками відвідати Колки (Романів)далекого 1170-го, побувати під Берестечком вікопомного 1651 року, пройти шляхами Олени Пчілки та Лесі Українки. Вслухаючись у голос історії,письменниця та персоналії «Буслик хоче до Світязя» зумілипочути водночас і промовисту тишу Світязя та Оконських джерел, й розмову чаплі та черепашки, зазирнути в «коло таємниць» («Погода в Луцьку»), переконати ти, що «тут в кожній травинці живе доброта», що «Волинь – праслов’янська колиска вербова, в якій українська зростала душа» («Над Світязем світить зоря світанкова»).
 Врешті, скільки б не висловлюватися про нову книгу Надії Гуменюк, це все одно буде суб’єктивна, далека від повноти характеристика. Адже «Буслик хоче до Світязя» апелює до серця і нині сущого, і прийдешнього читача, окриляє, наставляє, кличе до молитви й чину в ім’я України. Книга надзвичайно актуальна, зважаючи на суворі реалії, коли з Печерських пагорбів оголошено тотальну війну українському в Україні, коли народ знову на екстремальномурубіконі свого історичного буття, коли рятівнимзалишається «дух відваги, любові і волі» («На козацьких могилах»).

Категорія: Рецензії | Додав: Dyrektor (13.06.2012)
Переглядів: 2194 | Рейтинг: 0.0/0