Міні-рецензія на книгу Оршулі Фариняк «Айхо, або Подорож до початку»

30.01.2014

Віктор Миронець

Айхо. Далі буде…

Фариняк Оршуля. АЙХО, або Подорож до початку : роман-фентезі / Оршуля Фариняк ; худ. оформл. Андрія Діхтярука. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2014. – 336 с. ; іл. – (Сер. «Хронотоп»).

Якщо захочете прочитати роман Оршулі Фариняк «Айхо, або Подорож до початку», одразу готуйтеся до того, що він не лише (в хорошому сенсі, звичайно) переверне ваше уявлення про жанр фентезі і сучасну українську літературу для дітей з ніг на голову, а й також взагалі змінить ставлення до читання.

«Айхо…» – не просто книга. Майстерність якимсь неймовірним чином дозволила автору створити твір, який читаєш так, ніби дивишся художній фільм. Причому, фантазія під впливом тексту малює такі спецефекти, яким можуть позаздрити навіть імениті голлівудські сценаристи та режисери. Тож переповідати, хай навіть стисло, сюжет роману, як на мене, справа невдячна, бо «Айхо…» якраз той випадок, коли повноцінне враження про книгу можна скласти тільки прочитавши її. Однак зауважу, що вимушену і сповнену тривог та небезпек подорож головного героя – 14 річного Айхо – до далекої Шанталії, де він сподівається пізнати себе справжнього, Оршуля Фариняк описала так віртуозно, що шкодувати про даремно потрачений час точно не доведеться. Більше того, «Айхо…», безперечно, один з тих художніх творів, починати читати які потрібно лише тоді, коли є бодай кілька вільних від щоденних клопотів годин, оскільки книга уже з перших прочитаних рядків міцно приковує до себе і не відпускає, аж допоки вкінці не прочитаєш обнадійливе «Далі буде…».

Це, до речі, стосується, як дітей, на яких власне й розрахований роман, так і дорослих, котрим автор дарує хорошу можливість, якщо не пізнати нові, то принаймні згадати припорошені пилом буденності уже знані одвічні цінності. Адже кожен, рано чи пізно, мусить здійснити подорож до власної, схованої в глибинах свідомості, Шанталії, аби знайти відповідь на три важливі запитання: «Хто я?», «Звідки прийшов?» і «Куди йду?»

Категорія: Рецензії | Додав: Dyrektor (31.01.2015)
Переглядів: 817 | Рейтинг: 5.0/1